V týdnu před jarními prázdninami si děvčata 7. a 8. ročníku vyzkoušela pekařské řemeslo. Výsledkem jejich práce byly kváskové chleby a loupáky. Jelikož kváskové pečivo potřebuje pro kynutí mnoho času, do školy jsem přinesla těsta na chléb v různých fázích kynutí. Základem byl kvásek, poté nakynuté těsto a na závěr nakynutý bochník chleba, který se vložil do trouby a nechal upéct. Děvčata zkoušela čistě špaldový chléb, špaldovo-pšenično-žitný chléb i samotný žitný chléb se semínky.
Těsto na loupáky měla děvčata nachystané, takže pouze vytvořila tvary loupáků, které potřela vajíčkem, posypala mákem a nechala přes noc v ledničce kynout. Druhý den provoněly školu loupáky i chléb. Vše se zdařilo a žáci si na chlebu pochutnali.